vineri, 27 martie 2020

Sfaturi pentru perioada următoare a epidemiei cu coronavirus.


Sursa imaginii: Wall Street Journal
Situația epidemiei cu coronavirus se agravează pe zi ce trece așa cum am estimat încă de acum doua luni și doresc să vă împărtășesc din experiența proprie despre cum ar trebui să fie efectuată protecția individuala și cea a familiei împotriva acestui agent patogen. Nu am să insist pe cele mai uzuale sfaturi pe care vi le dau și autoritățile: spălați mâinile, stați acasă, evitați contactul apropiat cu alte persoane . Mă voi strădui să le centralizez și unde este nevoie am să dau detalii.
Stați acasă înseamnă să stați în casă.
Știu că este greu, dar este esențial pentru a nu fi infectați de alții.
Nu se cunosc multe despre biologia virusului, că virusologii au fost ocupați cu alte probleme în acesta perioadă decât să-i testeze rezistența în mediu exterior, pe suprafețe, obiecte, în secreții.
Virusurile se cultivă greu, pe linii celulare vii, iar inoculările de pe obiecte, suprafețe etc. nu sunt încă standardizate. Se presupune că la adăpost de soare poate rezista ore sau chiar zile în praf și secreții din cauza faptului că are anvelopă, o membrană cu structura lipo-proteică, motive pentru care poate fi distrus de toți dizolvanții de substanță organică: săpun, detergenți, alcool, eter, benzină etc. Nu știi niciodată deci cine a utilizat un cărucior sau coș de supermarket anterior ție, cine a apăsat un buton de lift, cine a ambalat coletul de la Amazon, sau cine a urcat scările înaintea ta cu mâna pe balustradă. Sau cine a tușit sau strănutat cu 10 minute înainte în holul de intrare al blocului și tu poți trece prin norul lui de aerosoli.
Și atunci stați acasă, acolo sunteți cel mai feriți.
Asigurați-va că aveți o provizie de alimente de uz curent pentru cel puțin o săptămână să nu trebuiască ieșiți din casă zilnic. Utilizați alimente care sunt ambalate mecanic: pâine  K-touch, lapte și lactate, preparate, legume și fructe ambalate care se pot spăla și curăța de coajă ușor și legume care se pot fierbe, prăji sau coace. Lăsați semipreparatele gătite de alții și salatele pentru altă perioadă, renunțați la catering inclusiv la a comanda pizza, iar dacă totuși o mai faceți sterilizați mâncarea gătită prin fierbere, la microunde sau în cuptorul încins câteva minute.
Asigurați-va că aveți o provizie de alimente conservate pe care să le folosiți în caz de izolare totala pentru cel puțin o lună: conserve de legume, pește, carne, supe concentrate, paste, orez, mălai, zahăr, făină, ulei, cafea și ceai. Nu neglijați apa minerală, hârtie igienică, prosoape de hârtie, șervețele de nas, detergent, săpun, dezinfectante, mănuși de latex, mănuși de menaj și chiar mănuși de grădină. Când nu aveți dezinfectante puteți impoviza:
·  soluții clorigene se pot obține din hipoclorit care este un înălbitor (blech, soluție Javel, Clorox, Chlorine etc.). Dacă nu găsiți în farmacii sau market-uri magazinele de tip brico au substanțe clorigene pentru piscine. Bromul este la fel de bun, se găsește de asemenea pentru piscine în diferite combinații.
·   Alcoolul este indicat pentru dezinfecție în concentrații de peste 40%. Acasă unde nu te miroase nimeni te poți dezinfecta pe mâini cu votcă, whisky sau chiar cu o palinkă. În magazine mai există încă alcool rafinat de 70o sau 90 o. Ideal ar fi gelul hidroalcoolic din farmacii, dar el trebuie păstrat pentru situații în care nu putem să ne spălăm pe mâini și nu am purtat mănuși.
·   Gel hidroalcoolic se poate face și în casă, există mai multe rețete pe baza de alcool de preferabil concentrat la care se adaugă glicerină, aloe vera gel sau alți emolienți în proporție de 1/1.
·   Gel hidroalcoolic se găsește și sub forma de inițiator pentru aprinderea grătarului sau încălzitor pentru industria de catering sub forma de spirtieră (cutii de chouffage și sticle de reîncărcare de 1 litru). Nu le putem folosi pentru mâini că nu au factor de protecție tegumentară, dar le putem folosi pentru dezinfecția mănușilor exterioare (am să explic ce este asta mai încolo), sau pentru dezinfecția tălpilor atunci când intrăm în casă sau în mașină. Eu a amestecat gel pentru grătar cu alcool sanitar diluție 1/1 pe care l-am pus într-o sticluță pulverizator pe care o am în mașină. Stropesc cu ea mănușile și tălpile pantofilor. Dacă nu ai spirt improvizează: diluează cu orice alcool. Poți folosi inclusiv soluții de parbriz de degivrare pentru iarnă care au conținut ridicat de alcool.
·   Soluțiile pe bază de oxigen nativ: perogen, perhidrol, apa oxigenată, perform etc. sunt de asemenea utile. Probabil sunt greu de găsit, dar comprimate de oxigen activ se folosesc și la piscine, iar toți avem în casă Vanish care conține peroxid.

Dacă totuși trebuie să ieșiti din casă atunci echipați-vă corespunzător și procedați cel puțin ca Raed Arafat la întoarcerea la locuință. Eu cred că situația se va agrava și atunci va trebui să improvizăm și echipament de protecție pentru cap, față și ochi, corp, respirație și mâini.
·  Acoperă capul cu un fes, batic, căciulă, pălărie, etc.; părul se încarcă ușor electrostatic și reține praful și alte particule inclusiv biologice.
·  Fața se acoperă cu mască de preferință FFP2 sau chiar FFP3. Deși acum sunt foarte scumpe eu am primit cam în 10 zile măști din Marea Britanie luate de pe net și în 2 săptămâni măști cumpărate din China. Sunt esențiale pentru protejare respiratorie. Masca „chirurgicală” albastră din hârtie nu te protejează, se umezește, este mai bună o mască de zugrav (de praf). Măștile se pot steriliza prin expunere la lampa de ultraviolete 10-15 minute. 
·  Lampa de ultraviolete se cumpară din magazine de întreținere corporală (pentru bronzat), sau de pe net de pe diverse situri specializate. 
·  Ochii se acoperă cu ochelari. De orice fel, dar să fie cât mai mari: de vedere, de soare, de plastic pentru muncitori. Nu ignorați în extremă urgență dacă situația se agravează ochelarii de schi. Am râs cu toții de fotografiile din China cu oameni care și-au făcut viziere de protecție faciala din bidoane de plastic transparente, dar a funcționat.
Sursa imaginii: The Sun
·  Mâinile se protejează cu mănuși. Din experiență Ebola s-a implementat măsura utilizării mănușilor multistrat, necesară mai ales în unitățile medicale. Noi o utilizăm de două săptămâni sper eu cu succes:
o  Pun întâi o pereche de mănuși de cauciuc (chirurgicale) sau de menaj subțiri care va fi ca o piele de protecție chimică și biologică a mâinii.
o  Peste ele pun a doua pereche de mănuși de protecție mecanică: mănuși de cauciuc, sau din P.V.C. de menaj groase, sau mănuși de gradină cu degete cauciucate. Pe acestea din urmă care sunt rezistente la chimicale le dezinfectez des (cu gel de aprins grătarul diluat). Cele de interior le spăl cu apa și săpun, fiindcă nu rezistă la alcool.
·  Corpul trebuie să fie cât mai acoperit la exterior de preferință cu haine din materiale cât mai compacte; poliester, bumbac, chiar impermeabile. Dacă epidemia se extinde periculos ieșiți din casă dacă este nevoie cu haine care se pot dezinfecta prin stropire cu dezinfectant  (chiar și cu clor): impermeabile din P.P.L., PVC, sau alte materiale plastice, haine de sport impermeabile.

RUTINA LA IEȘIREA DIN CASĂ:
(vezi și postarea mea de pe Facebook cu pusul și scosul echipamentelor de protecție, este orientativă, dar instructivă)

  1. După ce ne spălăm pe mâini ne punem ochelarii și masca de protecție.
  2. Ne punem pe rând cele două perechi de mănuși de latex și de protecție mecanică.
  3. Ne îmbrăcăm cu haine și ne acoperim capul.
  4. Ne încălțăm.
  5. Punem în buzunare portofelul, telefon, cheile, șervețele dezinfectante și o sticluță cu gel.
  6. Dezinfectăm mănușile exterioare și ieșim afară.
  7. Stropim cu soluție de săpun prosopul din fața ușii așezat peste covorașul de șters picioarele și cel din pus în interior.
  8. Dacă mergem la mașină după deschiderea ușii dezinfectam mănușile exterioare
  9. Dezinfectam mănușile exterioare ori de câte ori atingem obiecte, suprafețe etc. și dezinfectam tălpile încălțămintei ori de câte ori intram în mașină.

RUTINA LA INTRAREA ÎN CASĂ:

  1.      Punem picioarele pe prosopul umezit cu soluție de săpun din fața ușii.
  2.      Pășim în hol (pe rând dacă suntem mai mulți) și lăsăm din mână bagajele.
  3.     Dezinfectam mănușile exterioare cu gel hidroacoolic.
  4.      Golim buzunarele pe o tavă.
  5.     Scoatem haina și o punem pe umeraș.
  6.      Ne descălțăm și punem încălțămintea pe covorașul interior din spatele ușii umezit cu soluție de săpun.
  7.     Punem picioarele în papuci.
  8.     Ducem cumpărăturile în baie sau/și bucătărie și ștergem pachetele cu o cârpă înmuiată în soluție de săpun sau ncu un.
  9.     Ducem umerașul cu haina pe terasa la aer, soare sau în orice încăpere în care nu intram des ßi unde putem aerisi.
  10.     Dezinfectam mănușile exterioare cu dezinfectant cu alcool și le scoatem.
  11. .   Scoatem masca.
  12. .   Spălăm mănușile interioare cu apa și săpun, le ștergem cu un prosop curat dedicat, le dăm cu talc le scoatem și le întoarcem. Se pot refolosi. Când le punem data următoare le vom spăla la exterior și le vom șterge cu prosopul dedicat.
  13. .   Scoatem ochelarii și îi spălam cu apă și săpun.
  14. .   Spălăm fața, mâinile și dacă am stat mult afară în zone aglomerate, facem duș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu