vineri, 27 martie 2020

Cum să distrugem coronavirusurile.

Modul de formare al anvelopei virale.
În toată agitaţia despre noul coronavirus provenit din China, deşi se cunosc puţine lucruri despre rezistenţa lui în mediul exterior, un lucru este cert: virusul este distrus de apă şi săpun şi de dezinfectantele pe bază de clor şi cele pe bază de alcool.
Mecanismul de acţiune este similarpentru săpun şi alcooli: se  dizolvă elementele lipoproteice ale membranei virusului distrugându-i astfel singurul mod de rezistenţă în mediu.
Să o luăm treptat.
Pentru a se înmulţi virusurile care sunt cele mai simple organisme din lumea vie au nevoie de celulele gazdei pe care o infectează. Nu toate celulele sunt gazde bune pentru viruşi ci doar cele care au receptori pentru viruși pe membrana celulară. Dacă găseşte un astfel de receptor virusul se ataşează de membrana celulei pe care apoi o traversează intrând în citoplasma ei. Acolo are loc multiplicarea acidului nucleic viral (ADN sau ARN) şi a celorlalte proteine ale virusului, după care virusul se lipeşte de partea internă a membranei celulei gazda parazitate şi învelindu-se cu porţiuni din acesta ca o pelerină, se eliberează din celulă. 
Materialul provenit din membrana celulei gazdă se numeşte anvelopă şi conţine aceleaşi elemente ca şi membrana din care a provenit: proteine şi lipide (fosfolipide, glicolipide şi steroli, inclusiv colesterol). După cum ştim când vrem să scoatem petele de grăsime de pe un material putem apela la apă caldă și săpun sau la un solvent. Spirtul este un solvent care dizolva pereţii lipidici ai virusului care astfel se dezmembrează.
Putem să lărgim astfel gama produselor care distrug coronavirusul și la alte materiale care dizolva grăsimile: detergenții, produsele petroliere, solvenții organici etc. Din păcate nu toți pot fi folosiți ca biocide în medicina umană.
Pe de alta parte clorul, bromul, iodul (care fac parte din grupa halogenilor) au același mecanism de acțiune ca și oxigenul, peroxizii și radiația ultravioleta. Halogenii sunt elemente chimice extrem de active și în stare liberă provoacă ruperea moleculei de oxigen în 2 atomi, care sunt foarte activi la rândul lor și coagulează proteinele bacteriene sau virale. În mod similar acționează și peroxizii și razele U.V. 
Sub influența radiației U.V. oxigenul molecular este rupt în atomi extrem de activi, care formează cu alte molecule ozon, element extrem de puternic dezinfectant.
Ce concluzii putem trage de aici?
Putem utiliza dezinfectanți ca atare sau produse chimice de uz casnic care conțin dezinfectanți din cei enumerați mai sus. Banalul înălbitor cu clor, produsele din gama Domestos, Vanish si multe altele se pot folosi pentru dezinfecția curenta din gospodărie alături de apă și săpun.
Pentru inspirație puteți cerceta Registrul-national-al-produselor-biocide.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu