vineri, 10 aprilie 2020

Ce urmează după COVID 19


Citeam ieri pe Facebook povestea unui confrate dintr-un spital militar trimis să trateze pacienți cu COVID 19 la Spitalul Județean Suceava. O lectură interesantă, dramatică care reflectă contradicția dintre ce înveți în facultate și la rezidențiat și ce găsești în realitate în spitalele românești.
Tânărul medic anestezist cu capul plin de scheme terapeutice și proceduri intervenționiste complicate învățate în ani de studiu după cursuri și compendii europene, venit dintr-un spital militar care poate n-a cunoscut nici lipsa de echipamente, nici de personal, nici de aparatură, nici de training, că fie vorba între noi spitalele militare sunt un fel de oaze de bunăstare în mijlocul unui marasm medical național, ajunge într-un spital județean unde oxigenul nu ajunge la toți pacienții, laringoscop e numai unul pe toata secția ATI, ventilatoarele nu merg, sau nu-s destule, așa că trăiască Henning Ruben că a inventat balonul pentru ventilație manuală.
Și probleme nu se termină aici, ochelarii se aburesc (probabil nu îi învață nimeni pe medicii tineri ce ne-a învățat Cousteau să umezim sticla ochelarilor cu scuipat să nu se aburească), salopetele nu permit pusul stetoscopului la urechi din cauza glugii, bolnavii se încăpățânează să se decompenseze și să moară cu omul de știință lângă ei. Așa că fuck you PPO2, FEEP, WOB, CRP că tot n-are cine să le analizeze, mai bine aduceți o lumânare să plece omul dintre cei vii ca un creștin.
Experiența tânărului medic care una a învățat și alta poate să facă într-un spital românesc îmi aduce aminte de stagiatura mea când cu capul plin de formule de rehidratare hidro-electrolitica și acido-bazică învățate de la profesorul meu de pediatrie din facultate, un tip care predase și în America, m-am mirat că un ditamai spital rehidrata pacienții prin metode primitive când avea aparatură pentru micrometoda Astrup care ruginea în laborator.
Cam așa este și acum. Nu prea avem ventilatoare mecanice și cu atât mai puțin pompe CEC, ci mai mult aparate de anestezie cu ventilație mecanică și manuală, mai noi sau mai vechi. Cu furtun care nu prea se dezinfectează că nu ai când că se operează mereu și nici cu ce, că e nevoie de biocid de nivel înalt care-i scump și nu ne rămâne bani de salarii. Din cauza asta secțiile de anestezie-terapie intensivă conduc detașat în topul infecțiilor nosocomiale și jumătate din ele sunt pneumonii din care jumătate sunt Klebsielle și Acinetobacter, multiplurezistente.
Așa că mult stimat Minister al Sănătății, după măști și combinezoane din China faceți comandă și de colimicină că veți avea nevoie.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu