luni, 9 ianuarie 2012

Epidemia de gastroenterită din Franţa

Calicivirusuri; foto The Sun
În Franţa continua să bântuie epidemia de gastroenterită care a debutat în decembrie 2011. Se pare că această epidemie revine an de an în această ţară, numai în sezonul 2010-2011 fiind înregistrate 165000 de cazuri. Buletinele oficiale medicale din Franţa au facut cunoscut publicului larg ca boala este cauzată de un norovirus, mai cunoscut specialiştilor sub denumirea de "agentul Norwalk ", dupa numele oraşului american din statul Ohio, (a nu se confunda cu oraşul cu acelasi nume din statul Connecticut) în care a fost descrisă prima epidemie cu acest virus, la o şcoală elementară în anul 1968.
Numită şi "winter vomiting disease" (boala vărsăturilor de iarnă), gastroenterita acută este cauzată de lacune în igienă, principala cale de transmitere fiind cea fecal orală, cu alte cuvinte cei care se îmbolnăvesc au folosit aceeaşi toaleta cu oameni deja infectaţi si in absenţa spălarii mâinilor după utilizarea WC-ului se pot îmbolnăvi. Nu trebuie însă neglijata nici calea de transmitere indirectă în special prin alimente (fructe şi legume nespălate, fructe de mare în special scoici, sucuri proaspete ("fresh-uri"), salate, îngheţată) sau apă, atât potabilă cat şi cea de scăldat din lacuri, iazuri, piscine, jacuzzi sau aquaparcuri.
Morfologic virusul este un calicivirus, (nu din ucrainianul "calic", ci de la grecescul "kulix"), calicele fiind un vas de ceremonii creştin în forma de cupă cu picior, folosit la împărtăşanie pentru vinul roşu care simbolizeaza sângele lui Hristos şi care se dă credincioşilor odată cu cuminecătura în timpul euharistiei.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu