luni, 5 martie 2012

Asediul Galaţiului din 1789

Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Române
Asediul oraşului turcesc Galatz.
Paul Păltănea în Istoria oraşului Galaţi comentează stampa de mai sus aflată în Cabinetul de stampe al Bibliotecii Academiei României şi publicată tot de el în 1968, în Revista Muzeelor, ca fiind contemporană evenimentelor şi reprezentând asediul oraşului de către trupele rusesti sub comanda generalului Dorfelden, ocazie cu care sunt ucişi 1500 de turci și capturaţi 2000 de turci în frunte cu Ibrahim paşa. 
În campania din 1789 trupele ruseşti au avut două directii principale de înaintare: o parte de la Iaşi s-a indreptat spre Focşani facând pe drum joncţiunea cu trupele austriece ale lui Coburn. Pe drumul prin Bârlad şi Tecuci au avut loc mai multe ciocniri cu turcii, dar prima bătălie mai serioasă s-a dat la Bălăşeşti, unde contraofensiva turcă a fost respinsă. Grosul armatei ruseşti va urma cursul râului Bârlad şi va întâlni la 21 iulie armata turcă la Focşani, pe care o va învinge. O altă parte a armatei ruseşti a plecat de la Bârlad spre Galaţi sub comanda generalilor de cavalerie Derfelden şi (dupa unii) Kamenski, surprinzând oraşul nu foarte bine pazit, majoritatea trupelor fiind deplasate catre Focşani şi mai apoi risipite in bătăliile de la Râmnicul Sărat şi Măxineni. 
Cât despre incendiu rapoartele vremii (austriece şi sardineze) spun ca la o săptamână după asediu doar zidurile bisericilor mai rămăseseră în picioare. Deci nu e clar cine a incendiat orasul Dorfellrn sau Kamenski?
Despre Kamensci se spune că ar fi ars din temelii oraşul, deci este foarte probabil să vedem in desenul de mai sus tocmai acest moment.
Datată fiind bătalia din stampă 1 mai 1789, este sigur Kamenski, care va demisiona pestă 7 zile şi se va retrage la pensie revoltat că n-a primit comanda armatei dupa retragerea lui Potemkin, în locul acestuia fiind numit Repnin, cel care va cantona în oraş trupele ruseşti până la bătălia de la Măcin. Din trupele de ocupaţie cantonate la Galaţi a facut parte şi Rimski Korsacov bunicul compozitorului cu acelasi nume.

Un comentariu:

  1. Magnus Crusenstolpe: Russische Hofgeschichten II - Kapitel 8
    "Der wilde General Kamenskij überlieferte alle Plätze, die er einnahm, der Plünderung und verheerte sie durch Feuer und Schwert. So wurde auch die schöne Stadt Galatz in Asche gelegt. Er war besonders grausam gegen die Priester, die er wie Pferde als Zugvieh an die Troßwagen spannen ließ. Die Juden waren Gegenstand seiner besonderen Grausamkeit. Er marterte sie im strengsten Winter durch Übergießen ihres Kopfes mit eiskaltem Wasser."
    Traducere: "Salbaticul general Kamenskji a jefuit toate locurile cucerite si le-a devastat prin foc si sabie. Asa a fost transformat in cenusa si frumosul oras Galati. A fost deosebit de crud fata de preoti, pe care i-a pus sa fie inhamati precum caii la caruta cu bagaje (precum vitele). Evreii au fost obiectul cruzimii sale speciale. El i-a torturat in acea iarna strasnica turnandu-le apa rece ca gheata pe cap."

    RăspundețiȘtergere