joi, 8 martie 2012

O noua reprezentare a podului lui Darius de peste Dunăre

O adevarată comoară pentru iubitorii de istorie este site-ul Old Maps Online. Suprapus peste hărţile din Google maps, OMO permite vizualizarea a zeci de hărţi vechi, chiar în detaliu, aşa că amatorii trebuie să se înarmeze cu un calculator bun, o conexiune rapidă la internet şi cu mult timp pentru că, o calătorie în timp te fascinează dar te şi rupe de timpul care fuge.
Una din hărţile interesante pe care le-am gasit pe OMO este cea numită "Tabula Veteris Pannoniae, Daciae et Illyriae, desenată după surse antice de Johann van der Bruggen în perioada 1695-1740. Dincolo de numeroase greşeli de localizare şi inadvertenţe generate de lipsa unor documente precise din antichitate, harta este un mijloc de explorare a lumii antice europene. Interesantă este reprezentarea podului pe care Darius şi-a trecut armatele peste Dunăre în expediţia lui de la nord de Dunăre, despre care am mai scris şi altă dată pe acest blog, sau despre care am mai povestit şi aici.
Din păcate fotografiile hărţii lui van Bruggen nu pot fi postate, dar puteţi singuri să vedeţi Pons Darii dacă accesaţi harta on line aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu