luni, 7 decembrie 2015

Amprenta fecală din sălile de operații

Titlul de mai sus poate vi se pare șocant, dar el este inspirat dintr-o prelegere susținută de un epidemiolog american cu titlul: Fecal Patina in OR. Și nu orice epidemiolog. Doamna în cauză, Sylvia Munoz-Price este profesor asociat la Colegiul Medical din Wiscounsin si epidemiologul spitalului Jackson Memorial Hospital din Miami, Florida. Sa vedem faptele:
Într-un studiu recent efectual in S.U.A. au fost monitorizați timp de mai multe ore anesteziștii din mai multe săli de operații, observându-se modul cum acestia interactionează cu mediulo înconjurător, cu pacientul si aparatura de anestezie-reanuimare. Constatarile sunt interesante:

  1. în 8 ore de observatie au avut loc1152 de contacte intre mâinile anestezistilor și mediul nconjurător din sala de operație
  2. cele mai frecvente obiecte atinse au fost aparatul de anestezie și tastaturile
  3. robinetele de anestezie au fost atinse de 66 de ori
  4. în acest interval de timp igiena mâinii s-a efectuat de 13 ori 
  5. proceduri si intervenții precum intubarea, montarea unei linii venoase nu au fost urmate totdeauna de igiena mâinii 
  6. doar o dată la 10 atingeri robinetele de la aparatul de anestezie au fost dezinfectate
Să recapitulăm:

  • studiul a fost recent efectuat în S.U.A.
  • medicii anestezisti au fost mon itorizati de epidemiologi
Acum faceți un efort de imaginație și gândiți-vă cam cum se prezintă situația în România:

  • Anesteziștii de la noi sunt într-o vădită scădere numerică, așa că uneori un medic dă anestezie la câte două de operație, sau și la blocul de naștere, sau și la sala septică. Sunt situații în care în spitale există un număr atât de mic de anesteziști încât nu se poate forma o linie de gardă, sau spitalele care n-au anestezist de loc
  •  Accesul la materiale sanitare, echipamente, dezinfectante este incomparabil mai greu cu cel dintr-un spital american
  • Educatia preventivă a medicilor români este deficitara la capitolul infecții nosocomiale 
  • nu există autorități independente si competente să controleze starea de igienă și respectarea normelor sanitare în spitale: în toată țara sunt mai puțin de 100 epidemiologi angajați în Direcțiile de Sănătate Publică și mai bine de jumătate din ei nu fac inspecție ci doar supravegherea bolilor transmisibile.
    Aceeași echipă de cercetători a vrut să evalueze care etapă a anesteziei este cea mai periculoasă prin manevrele efectuate fără a fi urmate de igiena mâinii anestezistului. Studiul efectuat pe 30 de medici anesteziști americani a constatat că in faza de inducție a anesteziei medicul atinge pacientul și mediul înconjurător acestuia de 154 de ori/oră, iar în faza de menținere de 60 ori/oră, interval în care igiena mâinii s-a efectuat de 1,8 ori în perioada de inducție și de 1,2 ori în cea de menținere a anesteziei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu