luni, 7 decembrie 2015

Amprenta fecală din sălile de operații: intubarea

Contaminarea pacientului cu secreții faringiene în anestezie
foto; Sylvia Munoz-Price
Pentru a studia posibilitatea contaminării mediului din sala de operație cu secreții de la pacient, un grup de epidemiologi americani a efectuat un experiment solicitând unui grup de 45 de medici rezidenți anul II-IV în specialitatea de anestezie să efectueze pe un manechin proceduri de inducere a anesteziei și de incubație oro-traheală. La 15 dintre rezidenți s-a cerut să poarte 2 perechi de mănuși și să scoată mănușile exterioare imediat după utilizarea laringoscopului, la alți 15 să poarte 2 perechi de mănuși și după intubație să introducă laringoscopul într-un recipient închis, iar la restul de 15 să folosească o singură pereche de mănusi. Fără ca medicii să cunoască în laringele și pe buzele manechinului de anestezie s-a introdus un gel fluorescent la lumina ultravioletă.
Rezultatele au fost interesante: lumina ultravioletă a detectat 7 locuri pe manechin în care s-a produs contaminarea cu secreții, cu o rată de 6,7% pentru rezidenții care au purtat o singură pereche de mănuși, 2,1% pentru cei care au purtat două perechi si 0,4% pentru cei care s-au debarasat atât de laringoscop căt și de cea de-a doua pereche de mănuși. Mediul ambiant a fost contaminat în 18 locații din periferia pacientului, în special butoane și robinete de la aparatele de anestezie, dar si perfuzoare, măsti de oxigen etc.
Concluzia studiului: după intubație eliminarea laringoscopului din apropierea pacientului reduce mult riscul de contaminare bacteriană a sălii de operație, mai ales când după efectuarea procedurii se schimbă și mănușile de protecție.
Contaminarea bacteriana a materialelor sanitare in timpul anesteziei
foto: Sylvia Munoz-Price


Robinet de oxigen contaminat in timpul anesteziei
foto: Sylvia Munoz-Price

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu