miercuri, 30 martie 2016

Ochii care nu se văd se uită. La fel și tragediile.

Ultimul număr al revistei The Economist atrage atenția asupra unui fenomen îngrijorător: acoperirea vaccinală a copiilor din unele țări europene (Marea Britanie, Franta, Italia) a ajuns sub nivelul înregistrat de unele țări africane (Eritrea, Rwanda). Să facem câteva precizări pentru profani:
  • Acoperire vaccinală înseamnă procentul de copii vaccinați corect și complet față de numărul total de copii de aceeași vârstă.
  • Pentru a întrerupe transmiterea unei boli infecțioase de la un copil infectat (sursă de infecție) la alții sănătoși (receptivi) este necesar ca procentul celor vaccinați să fie peste 95%.

O. M. S. atrage atenția că în multe țări dezvoltate acoperirea vaccinală este într-o continuă scădere, fapt ce determină apariția de epidemii mai restrânse, sau mai extinse, în funcție de populația nevaccinată expusă. S. U. A., Marea Britanie, Franța, Italia sunt țări în care evoluează în ultimii ani focare de boli transmisibile care ar fi putut fi prevenite dacă s-ar fi aplicat măsuri de vaccinare. 
Nici România nu stă bine la acest capitol, dimpotrivă ocupă un loc rușinos în ierarhia europeană. Datele Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile arată că acoperirea vaccinală în 2014 a fost de 69,4% pentru vaccinul DTP (diftero-tetanos-pertussis), 75,4% pentru vaccinul RUR (rubeolă, oreion, rujeolă) și 91,3% pentru vaccinul AHB.  Scăderea este semnificativă, mai ales în unele județe unde ținta de 95% este imposibilă, multe din ele înregistrând chiar sub 75% acoperire la unele vaccinuri.
Care ar fi explicația pentru aceste cifre îngrijorătoare pentru specialiști? 
În primul rând prostia unor părinți care din comoditate, inconștiență, sau lipsă de educație nu-și duc copiii la vaccinat. O componentă importantă a lipsei de participare este și impregnarea nocivă a părinților cu diverse idei provenite de la mișcarea anti-vaxxers care se opune categoric vaccinărilor. Dacă pentru unele secte religioase, gen Amish în care oamenii doresc  să trăiască precum strămoșii noștri din Evul Mediu, sau cei din Biserica Protestantă Reformată Daneză, talibanii, Boko Haram, se pot găsi scuze, pentru persoanele apropiate de mișcarea vegan care dețin principalul rol în orientarea părinților împotriva vaccinarilor, nu există nici măcar circumstanțe. Jenny Mc Carthy, Alicia Silverstone, Donald Trump au pe conștiință mai multe decese decât cele datorate Al Qaeda. În această companie selectă se află și românca Olivia Steer, combatant activ împotriva vaccinării copiilor. Din nefericire pentru dna. Steer statistica o contrazice:
  • Datorită vaccinărilor antirujeolice în perioada 2000-20012 au fost prevenite 13,8 milioane de decese
  • numărul morților provocate de rujeolă au scăzut de la 562000 de cazuri în anul 2000 la 122000 cazuri în 2012.
  • la nivel mondial mortalitatea prin rujeola a scazut cu 78% în anii 2000-2012
Așadar pornind de la datele de mai sus putem spune ca în proverbul românesc cu ochii: morții care nu se văd se uită.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu