marți, 2 martie 2010

Alte amanunte despre moartea regelui Tut

De curand a fost dat publicitatii raportul oficial al examinarilor medico-legale la care au fost supuse mai multe mumii egiptene datand din perioade apropiate celei in care a trait Tutankhamon, inclusiv raportul investigatiilor ADN. Un larg expozeu pe acesta tema puteti gasi in numarul 303 din 17.02.2010 al J.A.M.A., inclusiv pedigree-ul familiei regelui si analiza reconstructiei corpurilor mumificate dupa imagini date de computer tomograf.
Au fost gasite in corpul faraonului Tutankhamon fragmente de ADN provenind de la Plasmodium falciparum, parazitul responsabil pentru malaria tropica, cea mai severa forma de malarie, parazit pe care ni-l reamintim toti de la lectia de parazitologie sau de la cea de zoologie, ca fiind cel care deformeaza hematia sub forma unei seceri. Malaria tropicala omoara anual 1000000 de oameni in special in Africa, majoritatea copii.
 

Pedigreeul regelui Tut a fost efectuat analizand variatiile markerilor ADN la mai multe mumii. Anumite secvente ale ADN regal sunt regasite si in secventele altor mumii, inclusiv in mumiile a doi feti avortati in luna mare si imbalsamati, probabil copiii faraonului-copil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu