vineri, 19 martie 2010

Baal, balaur

Unul din cuvintele din limba romana care poate fi provenit din Baal este balaur, despre care dictionare romanesti DGLR, DEX spun ca este cuvant autohton, adica nu provine dintr-o alta limba: "monstru fantastic din basme care are mai multe capete si care intruchipeaza raul". Exista si sinonimul bala.
DER considera balaur un cuvant balcanic prezent si in alte limbi cu forme asemanatoare:
  • albaneza: bolje (sarpe) sau buliar (sarpe de apa)
  • sarba: blaur sau blavur
  • arabul billaur, bullar (umflat)
  • grecescul bel
  • latinescul bel(l)au priin formare bel aua, sau chiar belluauris
In concluzie se pare ca toate aceste cuvinte provin dintr-o radacina tracica bell sau ber care ar insemna fiara sau monstru, de unde numele eroului Bellerephon s-ar traduce "cel care a ucis fiara".
Indraznesc sa propun ca toate aceste cuvinte se trag din Baal, nu el a fost zeul care a ucis monstrul marin Yam? Dupa descoperirea tablitelor de la Tartaria mai multi cercetatori romani au plusat ca civilizatia traco-getica a fost una si aceiasi cu cea sumeriana de unde si cuvinte similare sau prectici barbare legate mai ales de cultul mortilor.
Sa ne amintim de Bellerephon ca de eroul mitologic care inainte de Heracles a infaptuit mai multe munci la porunca regelui Tyrintului a carui sotie se indragostise de erou. Printre ele cea mai cunoscuta este capturarea calului inaripat Pegasus, cu ajutorul unui frau de aur oferit de zeita Atena, lupta cu amazoanele si uciderea himerei. Himera, sau mai pe greceste Chimera era un monstru care sufla flacari pe nari incinerandu-si dusmanii cu rasuflarea sa. Ajutat de calul Pegas, Bellerophon o strapunge cu sulita in gat pentru a o impiedica sa rasufle foc asupra lui. In arta Himera este reprezentata avand corp de leu si mai multe capete din care unul de leu, unul de tap si altul de sarpe si simbolizeaza rau, Satana, diavolul.
Bellerophone calarindu-l pe Pegas in lupta cu Chimera, 1635 Peter Paul Rubens

Unde am mai vazut o asemenea reprezentare cu un calaret care strapunge cu sulita un balaur? In reprezentarile Sfantului Gheorghe, marele Mucenic, care a fost persecutat pentru credinta sa de catre imparatul Diocletian, torturat, ucis si decapitat. Desi in realitate Sfantul a fost general roman care fiind de loc din Galitia mai precis din Capadocia a trecut la religia crestina, legenda ii atribuie uciderea unui balaur care teroriza un oras din Libia antica. Probabil este o tranzitie a legendei antice a Himerei faptuita de autorul "Legendei Aurea" care a adunat toate istoriile despre vietile sfintilor intr-un volum la inceputul secolului XIII.

Sa recapitulam: 
  1. la vechii asirieni Baal il invinge pe monstrul Yam care iesea din mare si omora oameni
  2. la vechii greci  eroul Bellerophone invinge monstrul Himera
  3. la crestini Sf. Gheorghe invinge balaurul
  4. la romani Fat Frumos invinge zmeul 
Istoria se repeta numai eroii sunt altii, dupa cum bat vanturile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu