marți, 19 martie 2013

Înca o reprezentare a unui pod peste Dunăre in aval de Galaţi

Academia de Ştiinţe Petropolitană din St. Petersburg are în colecţia ei o hartă din1738 a Mării Negre şi a ţăilor din jurul ei sub numele: "The Atrum Belli", pe care sunt configurate ţările române, Bulgaria,  Romania (Tracia), Ungaria, Slavonia, Serbia, o parte din Polonia, Tartaria şi o parte din Rusia.
Majoritatea localităţilor de pe malul Dunării sunt consemnate cu denumirea lor antică: Troemis, Beroe, Axiopolis, etc., dar sunt şi multe oraşe cu denumirea lor modernă: Bucharest, Aczud, Braila, Babadaghi, Galaczo, Ren, Hirsova, etc.
Interesantă este reprezentarea pe aceasta hartă a unui pod peste Dunăre în aval de Galaţi, la "Oblicziza seu Isakzyra", mai pe înţelese "Obliciţa (Ismail) sau/şi Isaccea.
Amplasarea unui pod în apropierea Isaccei este consemnată încă din antichitate. Aici a fost podul lui Mandrocles construit pentru trecerea armatei persane sub comanda lui Darius în expeditia sa împotriva sciţilor, dar şi podul construit de turci în expeditia lor contra ruşilor şi moldovenilor din 1711.
Cum harta lui Le Rouge apărea mai târziu, la sfâşitul secolului al XVIII-lea, fiind tributară apariţiei la Berlin în 1771 a "Descrierii Moldovei", înseamnă că a avut pe lângă opera domnitorului moldovean ca sursă de inspiraţie şi această hartă din 1738.
Harta din 1738 a Marii Negre si zonei balcanice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu