sâmbătă, 9 martie 2013

Troglodiţi, bigfoot, yeti, yeren

Antropoidul lui Loys (Amerantheropoides Loysi).
În 1917 o expediţie în jungla columbiană la care participau mai mulţi elveţieni, printre care şi geologul Francis de Loys a întâlnit o pereche de maimuţe antropoide bipede, care agitau ramuri de copac, agresive şi foarte vocale. Exploratorii au împuşcat femela, pe care au fotografiat-o asezată pe o ladă cu un băţ sprijinindu-i bărbia si capul. Maimuţa nu avea coadă, avea 1,57 m, iar pielea ei şi craniul au fost recoltate în scopul conservarii, dar din cauza climei tropicale s-au distrus în timpul expeditiei care a durat 3 ani.
Fotografia acestei maimuţe antropoide l-a determinat pe antropologul Montandon, un fan al teoriei hologenismului, să descrie în 1920 la Academia de ştiinţe franceze o nouă specie: Amerantheropoides Loysi.
Scandalul legat de această maimuţă continuă până astăzi. Unii cred că Loys a fost un şarlatan, alţii un descoperitor al singurei maimuţe fără coadă americane, alţii cred că fotografia lui Loys este cea a unui pitecantrop.
Existenţa unor humanoizi în pădurile virgine ale Americii latine este semnalată de multe ori. În Brazilia indienii se tem de Kurupira un animal pletos care le fura maniocul. O altă creatură asemanătoare cu un om sălbatic este denumita diferit de la o regiune la alta, de la o ţară la alta a Americii latine: Kurupira, Pelobo, Mapinguari, Pedegarrafa, Maribunda.
În America de nord acelasi gen de om promitiv asemanător cu maimuţele antropoide este cunoscut sub denumirea de Bigfoot  datorită urmelor mari de tălpi pe care le lasă pe teren, Sasquatch, Skunk ape, Nul luk, sau Grassman. Cunoscut în Nepal drept Yeti , în Japonia ca Hibagon, în China ca Yeren, Pinyin, în Australia drept Yowie,  în Filipine Amomongo, în India Mande Burung, în Indonezia Genderuwa, în Malaezia Orang mawas, în Bangladesh Ban-manush, Pakistan şi Afganistan Barmanou, iar în Rusia Chuchunya. De departe cele mai mediatizate sunt Yeti si Bigfoot, de pe urma acestor animale existând dovezi foto-video, dar şi artefacte: păr, cranii şi în special amprente plantare.
Interesant este că în Europa nu există în cultura populară astfel de oameni primitivi, cu exceptia Scoţiei care are un Greyman sau în galeză: Am Fear Liath Mor.
Ciudat este că în România niciun personaj mitologic, fantastic sau nu, nu aduce cu Yati sau Bigfoot, în ciuda faptului că anticii plasau troglodiţii şi în actuala Dobrogea.
Ce-ar putea fi, sau ce au fost troglodiţii, yeti, bigfoot, yeren &co.? Cea mai mare probabilitate este ca ei sa fie, sau să fi fost o ramură desprinsă din evoluţia primatelor, la un moment dat al evoluţiei, care a evoluat paralel cu omul şi care acum este pe cale de extincţie. Sau poate un om de Neandertal retras în nişele greu accesibile oamenilor din junglă, sau din pădurile virgine americane, sau siberiene. Totuşi oamenii de Neandertal n-au trăit în America, Asia, Africa sau Australia, zone în care n-au fost găsite fosilele lui.
Considerat dispărut acum 10.000-30.000 de ani din zona lui de expansiune: Europa- Asia mică, acest văr primar de-al nostru în ale evoluţiei are înca multe de spus în viitor. A fost imaginat ca fiind brutal, necioplit, lipsit de raţiune şi limitat în limbaj, incapabil să-şi aprindă singur focul şi lipsit de spirit artistic. Cercetarile din ultima vreme modifică fundamental concepţia despre acest om primitiv, autor al picturilor rupestre din peşterile europene. A fost izolat ADN acestor oameni şi chiar s-au făcut propuneri de clonare, există cercetari privind hibridizarea neandertalienilor cu Homo sapiens, sau teorii privind supravieţuirea lor în nişe ecologice izolate.
Gândindu-ne la troglodiţii din Dobrogea nu putem decât să spunem ca ei au existat doar în imaginaţia anticilor. Pe de altă parte neadertalienii dunăreni sunt vedetele sfârşitului şi începutului de mileniu: Peştera Muierii, Peştera cu oase, Vârtop sunt pe prima pagina a revistelor de paleoantropologie, iar cercetările sunt abia la început.
Craniu de om de Neandertal din Peştera cu oase 2.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu