Laboratoarele
tuturor Direcţiilor de Sănătate Publică vor funcţiona în perioada sărbătorilor
de Paşte pentru efectuarea testelor de laborator, care vor fi raportate în
cadrul videoconferinţei de miercuri, 4 mai 2015. (comunicat de presa al
M.S. din 29.04.2016)
Testele
de sanitaţie prelevate în cadrul acestei acţiuni au fost analizate în
laboratoare acreditate din cadrul unităţilor sanitare ale Direcţiilor de
Sănătate Publică, precum şi în laboratoare private aflate în contract cu
unităţile sanitare verificate. ( Comunicat de presă M.S. 4 mai 2016).
Cam așa sunau comunicatele de presă ale Ministerului Sănătății din perioada operațiunii teste de sanitație. Din ele se înțelege că:
- probele recoltate de personalul abilitat din spitale au fost analizate în laboratoarele tuturor Direcțiilor de Sănătate Publică care vor funcționa pe perioada de Paște. (apropo domnule Ministru le plătiți orele suplimentare?)
- probele recoltate au fost analizate în laboratoarele acreditate din cadrul unităților sanitare precum și în laboratoare private aflate în contract cu spitalele verificate.
- D.S.P.-urile au puține reprezentante acreditate RENAR, dar atenție în anexa la acreditare pentru microbiologie nu este trecută și investigarea încărcăturii bacteriene pe suporturi, ci doar în produse patologice, sau în apă. (Vezi DSP Galați aici.)
- la ora actuală la noi în țara există 173 laboratoare de analize medicale acreditate, majoritatea din spitale județene, municipale, militare, dar și laboratoare private. Dar atenție! Din 173 laboratoare acreditate nu toate au obținută acreditarea pe microbiologie, probabil cea mai grea de obținut, iar atunci când o au nu sunt acreditate pe microbiologia mediului înconjurător ci pe microbiologie clinică, (adică depistarea și izolarea microbilor din urină, fecale, puroi etc.)
- Prin contrast D.S.V.S.A. (veterinarii) au inclusă în activitatea acreditată și probele de sanitație.
Dar spitalele care nu au nici laborator acreditat, nici contracte cu alte unități acreditate de stat sau particulare unde și-au lucrat probele? În mod cert în laboratoarele proprii, improvizând mai mult sau mai puțin și cu rezultate pe măsură.
În concluzie nu dau doi bani pe investigația Ministerului Sănătății care a costat și va mai costa încă sute de mii de lei, deoarece este făcută în spiritul revoluționar: Mircea fă-te că lucrezi!
Rezultate discutabile, improbabile pe măsura solicitărilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu