sâmbătă, 7 mai 2016

Dezinfectante și nu prea și un ministru habarnaut.

Românii se pricep la toate: la mașini, la femei, la medicină și mai nou la dezinfectante; (aici nu fac nici un apropou la Cătalin Tolontan, rolul lui în descoperirea celei mai mari șarlatanii din sănătate este indiscutabil, felul cum continuă jihadul este discutabil). Deci să revenim.
Un colectiv de ziariști de investigație sătuli să mai fie brăiliți de autoritățile medicale care nu văd mizeria din spitale din cauza birourilor în spatele cărora stau ca pe niște baricade, (nu cumva să-i scoată cineva din locul călduț), testează niște antiseptice de la Hexi Pharma și constată că sunt diluate față de concentrația scrisă pe etichetă. Nimic nou sub soare, în Românika cârciumarii au turnat din totdeauna apă în vin, de ce n-ar turna și farmaciștii sau chimiștii apă în dezinfectante? A fura în țara noastră este o stare atât de normală și de banală încât nu ne mai mira nimeni când ne fura cineva. Ne fură statul, ne fură firmele de furnizare a apei, a energiei, ne fură primăria când montează parcometre care merg numai cu bancnote și trebuie să plătești pentru 5 minute trei sferturi de oră, ne fură politicienii la vot și supermarketurile care au scumpit alimentele în loc să le ieftinească după scăderea TVA, etc. De atâta furat am ajuns să ne miram când cineva nu ne mai fură, sau nu încearcă să ne tragă în piept. Așa că Tolontan a descoperit doar o mică părticică din furăciunea națională. Dacă cerceta concentrația medicamentelor găsea aceeași găinărie, sau concentrația cărnii din mezeluri la fel. Oricum eu îi dau lui Tolontan Premiul Pulitzer pentru investigația sa.
Dar de aici începe distracția. Dacă Tolontan este profan în domeniul dezinfectantelor și în general în probleme legate de infecțiile nosocomiale, onorabilul Ministru al Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu mi se pare un habarnaut. Să mă explic. La minister vine un ziarist și spune că dezinfectantele folosite în sute de spitale românești sunt proaste, iar el ca ministru declară ca la noi în țara nu se poate determina corect compoziția unui astfel de produs că nu avem laboratoare acreditate. Corect, dar de ce atunci când avizezi un biocid ceri rapoarte de încercare (determinări) de la laboratoare acreditate, nu mai verifici în timp să vezi dacă escrocii nu ți-au vârât sifon pe gât după ce au obținut avizul? Sau de ce ții în poala ministerului Institutul Național de Sănătate Publică, ca să dai posturi călduțe la tot felul de politruci gen Alexandru Rafila?
Cel puțin această eminență cenușie a sănătății, groparul sănătății publice și al epidemiologiei românești, nelipsit din spatele ministrului Achimaș ar fi trebuit să-i spună șefului său că bate câmpii atunci când a declarat ca va testa eficiența la toate antisepticele produse de Hexi Pharma, măcar din postura sa de medic microbiolog. Sau poate testarea dezinfectanților în spitale este ideea lui Alexandru Rafila, Norocul lui că nu-s patronul de la Hexi Pharma ca m-aș umple de bani pe seama prostiei celor din Ministerul Sănătății.
Așadar de la vorbe la fapte: în Vinerea mare toate spitalele trec să execute ordinul ministrului de testare a eficacității produselor mai sus menționate consecutiv unei adrese a Inspecției sanitare de Stat.

Sunt prelevate 3536 teste de sanitație din 285 de spitale. 
4,25% din aceste teste sunt neconforme. Presa solicită numele spitalelor cu neconformități iar ministrul spune enormități: Nu pot pentru că parchetul face o anchetă și aceasta lista face parte din dosar.
La presiunea presei Ministerul publică lista celor 50 de spitale unde testele de sanitație au ieșit neconforme. Pe lista sunt nume celebre de clinici, institute de referință, spitale județene, dar nici un SPITAL PRIVAT! Pentru Ministerul Sănătății sănătatea este doar cea oferită cu generozitate de statul român, privatul nu există1
va urma.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu